Целодневна детска градина №166
назад СЪБИТИЯ-ГАЛЕРИЯ

 

   Еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" - Мария Габриел, прочете откъс от любимата си книга "Малкият принц" на децата от ДГ166 "Веселушка", като част от инициативата "Походът на книгата", организиран от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Столична община.

  Целта на кампанията е да убеди децата, че книгата е приятел, който ще ги съпътства през целия живот, да събуди любопитството им и да ги стимулира към четенето.

  "Малкият принц" е книга, която никога няма да спре да вълнува малки и големи.С всяко следващо прочитане тя ни разкрива нещо ново. Не всичко, което е достъпно за възрастните, веднага ще бъде разктито на децата. Но книгата привлича с простотата на представяне, подходяща за дете,с онази атмосфера на духовност и топлота, присъща на приказката.", отбеляза Мария Габриел.

   Комисар Габриел прочете откъса посветен на Малкия принц и розата :    "Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде."Лоялността  и верността на Малкият принц към розата е доказателство, че тези качества са много важни  и без тях човек не би могъл да направи нещо добро и красиво. всеки независимо дали е дете или възрастен, може да бъде единствен и неповторим, когато е обичан, когато е намерил приятели.

  Според комисар Габриел е важно да насърчаваме четенето с личен пример от най-ранна възраст, със създаването на подходящата среда- в семейството, в детските градини, в училище. Детето придобива знания за други страни, за природата, технологиите, историята и всичко, което го интересува. четенето е умение, на което ни учат и в същото време чрез него се учим през целия си живот.

  "Книгата е нещо, с което всеки човек израства. Тя е ключ към познанието, себепознаването, ключ едновременно и към реалния и към измисления свят. Моето послание днес е да насърчаваме любовта към четенето. Днес, в ерата на новите технологии, традиционните и електронните книги могат да живеят заедно, отваряйки ни повече възможности за четене. Нашата задача е да запазим четенето като ценност, да насърчаваме у децата стремеж да развият любовта към четенето", коментира още Мария Габриел.